Sprængstof-detektion med kemiens hjælp

Sprængstof-detektion med kemiens hjælp

På Syddansk Universitet leger de i sandkasser. Ikke fordi forskerne er barnlige sjæle, men fordi det giver god mening, når man skal teste, om det er muligt at finde sporstoffer til de eksplosiver, der bruges i landminer.

Forskerne har fundet frem til et molekyle, der, når det går i forbindelse med sprængstoffet TNT (trinitrotoluen), skifter farve fra gult til grønt. Dermed håber de, at det vil blive muligt at finde frem til et stof, der kan tilføres et område med landminer, hvorefter man kan gå målrettet efter de grønne pletter i sandet.

»Vi har fundet ud af, at det virker både i opløsning og i fast materiale. Nu kommer arbejdet med at få denne grundforskning udviklet, så det kan anvendes udenfor laboratoriet,« fortæller Jan O. Jeppesen. Han er professor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på Syddansk Universitet og leder af den forskergruppe, der har fundet frem til molekylet.

Find landminerne

Molekylet minder i sin opbygning om en pincet. Det har en krop med to fangarme. Når molekylet kommer i nærheden af TNT genkender og fanger det så at sige TNT-molekylerne mellem pincet-armene. Samtidig sker der det, at molekylet skifte farve. Hvor det før var gult, bliver det nu grønt. Bieffekten er vældig praktisk, når man ønsker at finde TNT med det blotte øje frem for med de primitive metaldetektorer, som man bruger mange steder i dag.

Læs resten af artiklen her: Molekyle afslører landminer (videnskab.dk)

Du kan læse mere om Jan O. Jeppesens forskning her:

Kemiker med grønne fingre

Danskere afslører landminer med farveskiftende molekyle (Ingeniøren)